Ενότητες Εργασίας
ΕΕ 1: Επιλογή και βασικός χαρακτηρισμός δειγμάτων μονωτήρων [ΒΙΕ], Μ 01-18
Στόχος της ΕΕ1 είναι η επιλογή δειγμάτων μονωτήρων SIR διαφορετικής ηλικίας, χρήσης και επιπέδου υποβάθμισης από διάφορα σημεία του ηλεκτρικού δικτύου της Κρήτης (παράκτιο, ενδοχώρα) με στόχο να αντιπροσωπεύουν ένα ευρύ φάσμα καταστάσεων λειτουργικότητας και περιβαλλοντικών επιβαρύνσεων. Παράλληλα, νέοι (μη χρησιμοποιημένοι) μονωτήρες θα υποβληθούν σε τεχνητή γήρανση, η οποία θα οδηγήσει σε διάφορα επίπεδα καταπόνησης. Με βάση τα δείγματα αυτά θα πραγματοποιηθεί παραμετρική μελέτη με στόχο τη συσχέτιση της λειτουργικής κατάστασης των μονωτήρων με τα δομικά, μορφολογικά και φυσικοχημικά χαρακτηριστικά αυτών. Ως βασική παράμετρος, που αποτελεί δείκτη της λειτουργικής κατάστασης των μονωτήρων, λαμβάνεται το επίπεδο υδροφοβίας της επιφάνειας αλλά και η ικανότητα επανόδου της υδρόφοβης συμπεριφοράς μετά από ρύπανση της επιφάνειας ή κατόπιν έντονης καταπόνησης εξαιτίας ηλεκτρικών εκκενώσεων. Τα αποτελέσματα θα χρησιμοποιηθούν ως βάση αναφοράς για την ανάπτυξη της διαγνωστικής μεθόδου LIBS για την αξιολόγηση της λειτουργικότητας υπαίθριων μονωτήρων δικτύου ΥΤ.
ΕΕ 2 : Μελέτη και χαρακτηρισμός της λειτουργικής κατάστασης μονωτήρων με την τεχνική LIBS [ΒΙΕ]
Κύριοι στόχοι της ΕΕ2 είναι η διερεύνηση των τεχνικών χαρακτηριστικών του αναλυτικού συστήματος R-LIBS και ο προσδιορισμός των βέλτιστων πειραματικών παραμέτρων για την εξ αποστάσεως διεξαγωγή αξιόπιστων μετρήσεων σε δείγματα μονωτήρων. Η αξιοπιστία των μετρήσεων έγκειται, αφενός, στη δυνατότητα σχηματισμού ισχυρού πλάσματος στην επιφάνεια του μονωτήρα και, αφετέρου, στην αποτελεσματική συλλογή και φασματική ανάλυση της ακτινοβολίας του πλάσματος. Με δεδομένο το κύριο ζητούμενο του έργου, το οποίο αποβλέπει στο χαρακτηρισμό υπαίθριων μονωτήρων, οι οποίοι είναι αναρτημένοι σε ύψος 20-30 m από το έδαφος (αντιστοιχεί σε πραγματική απόσταση 22 – 35 m από το σύστημα και γωνία στόχευσης περίπου 20ο -30ο ως προς την κάθετο στο έδαφος), κατόπιν προκαταρκτικής μελέτης απαιτήσεων του συστήματος και βιβλιογραφικής έρευνας προκρίνεται η προσέγγιση open path, η οποία αναλύεται στο Τμ. 1.1β μεθοδολογία υλοποίησης.
ΕΕ 3 : Σχεδιασμός και ανάπτυξη αλγοριθμικών μοντέλων τεχνητής μάθησης για φάσματα LIBS
Αντικείμενο της ΕΕ3 είναι η ανάπτυξη αλγοριθμικών μοντέλων τεχνητής μάθησης τα οποία θα εκπαιδευτούν με βάση τα φάσματα LIBS που προκύπτουν από την ΕΕ2 (Ε2.2, Ε2.3) και αντιστοιχούν σε μονωτήρες διαφορετικής κατάστασης λειτουργικότητας (όπως προσδιορίστηκαν στην ΕΕ1 (Ε1.3)) ενώ παράλληλα αντιπροσωπεύουν και διαφορετικές συνθήκες μέτρησης (Ε2.3). Κύριος στόχος της ΕΕ3 είναι η ανάπτυξη εργαλείων για την κατά το δυνατόν πληρέστερη εκμετάλλευση της φασματικής πληροφορίας και διαχείριση αυτής με αντικειμενικό τρόπο και, συνεπώς, η ενίσχυση της διαγνωστικής ισχύος της μεθόδου LIBS για την αξιολόγηση της λειτουργικότητας των συνθετικών μονωτήρων.
Στο πλαίσιο της ΕΕ3 θα δημιουργηθεί βάση δεδομένων με τα χαρακτηριστικά των δειγμάτων μονωτήρων που προέκυψαν από το βασικό δομικό και μορφολογικό χαρακτηρισμό (ΕΕ1) και των αντιστοίχων φασμάτων LIBS (ΕΕ2) η οποία θα εμπλουτίζεται συνεχώς κατά την πρόοδο των εργασιών.
ΕΕ 4 : Ολοκλήρωση της διαγνωστικής μονάδας R-LIBS. Εργαστηριακές δοκιμές [BIE]
Αντικείμενο της ΕΕ4 είναι η ολοκλήρωση της διάταξης R-LIBS σε μια λειτουργική διαγνωστικής μονάδα, που θα υλοποιεί την εξ αποστάσεως διεξαγωγή μετρήσεων LIBS σε μονωτήρες και θα παρέχει τη δυνατότητα αξιολόγησης της λειτουργικότητας αυτών με βάση τα στοιχεία μεθοδολογίας που αναπτύχθηκαν στις ΕΕ2 και ΕΕ3.
ΕΕ 5 : Σχεδιασμός του συστήματος προσέγγισης των μονωτήρων για εναέρια επιθεώρηση [BIE]
Στόχος αυτής της ενότητας εργασίας είναι ο καθορισμός των προδιαγραφών λειτουργίας συστήματος μη επανδρωμένου ιπτάμενου οχήματος (UAV/drone) για τη διαγνωστική επιθεώρηση υπαίθριων εγκαταστάσεων (κυρίως πυλώνων) ΥΤ.
ΕΕ 6 : Δοκιμή διαγνωστικής διαδικασίας στο σταθμό ΤΑΛΩΣ και στο πεδίο. Βελτιστοποίηση. Προοπτικές [BIE].
Στο πλαίσιο της ΕΕ6 θα διεξαχθούν οι κύριες δοκιμές των συστημάτων (R-LIBS και UAV), αρχικώς στο σταθμό δοκιμών ΤΑΛΩΣ, με στόχο τον εντοπισμό τεχνικών προβλημάτων ή μεθοδολογικών αδυναμιών υπό συνθήκες μέτρησης στο πεδίο. Κατόπιν των απαραίτητων διορθωτικών κινήσεων τα συστήματα θα δοκιμαστούν για το χαρακτηρισμό μονωτήρων SIR σε πυλώνες του δικτύου ΥΤ. Παράλληλα θα αξιολογηθούν συνολικά οι δυνατότητες της διαγνωστικής μονάδας R-LIBS και οι προοπτικές αξιοποίησής της στην αγορά.